Solem utilitzar aquesta frase quan tenim un problema inesperat. Molts cops per a un problema intranscendent sense saber-ne la història original. Per als tripulants del Apolo XIII va ser una situació a vida o mort. D’aquesta fet s’en pot treure algunes lliçons. De fet, la frase més adient hagués estat: “Houston, tenim un greu problema”.

Per altra banda, tampoc la frase és exactament com l’esmentada, concretament va ser: “Okay, Houston, we’ve had a problem here”. La podeu sentir aquí

El problema, doncs, va esdevenir en una situació tan dramàtica que se n’ha fet un llibre i una pel·lícula. Els hi va explotar, per la fallida d’un termòstat, un dipòsit d’oxigen que va mal metre un segon. Les conseqüències van ser desastroses: es van quedar gairebé sense oxigen, sense prou energia per continuar, i quasi sense comunicacions a 320.000 km de la Terra. I de rebot sense calefacció i sense poder depurar el diòxid de carboni.  Van haver d’improvisar, van haver de fer la quadratura del cercle, per exemple per substituir un filtre aire rodó amb un de quadrat.

Filtre aire NASA

Filtre d'aire que van haver d'adaptar (foto NASA).

I així un munt de peripècies més. Podeu conèixer els detalls en un magnífic documental en aquesta seqüència de tres vídeos.

En resposta al desastre, la NASA va formar un equip d’enginyers a tota velocitat. Aquest es va encarregar de redissenyar un pla per retornar els astronautes a la Terra, sans i estalvis. Les dificultats que es van anar trobant, amb una nau que després es va veure que estava molt malmesa, van ser enormes. El treball en conjunt de la tripulació i dels enginyers de Houston va esdevenir un rotund èxit i hores d’ara constitueix una llegenda del treball en equip.

De fet, doncs, parlem del fracàs més exitós de la història de la conquesta espacial.

Ara, després de més de 40 anys del fet s’ha subhastat el manual amb les anotacions dels càlculs que van haver de fer a ma per recalcular l’orbita de tornada a la terra. Hi falten les tapes, es van haver d’utilitzar per poder respirar… Ara aquest manual val més de 380.000 dollars. Forma part de la història.

Així, doncs, quines són les lliçons que se’n treuen d’aquest fet? Primera, per molt dramàtic que sigui el problema cal no perdre la calma, tenir sang freda i coratge. Segona, el treball en equip és la millor solució per a problemes complexos. I tercera, no perdre mai l’esperança per molt dramàtica que veiem la situació, resumint, pensar en positiu. Us imagineu que s’haguessin donat per vençuts en veure la magnitud del desastre?

Per tant, quan digueu “Houston, tenim un problema”, no us ho preneu a broma.

Manual que salvà la vida dels astronautes del Apolo XIII

Manual que ajudà a salvar la vida dels astronautes del Apolo XIII

Anuncis