Etiquetes

, ,

Escacs: un joc de concentració que pot servir per evadir-nos.

Escacs: un joc de concentració que pot servir per evadir-nos.

Tècnica de detenció del pensament.

No us ha passat mai que esteu preocupats per un tema i no pareu de donar-li voltes i com més voltes li doneu més us angoixeu ?

El fet de donar-li voltes al mateix ens angoixa i porta augmentar el malestar per comptes de menar a trobar una solució.

Doncs bé, hi ha una tècnica que s’anomena la “detenció del pensament” que personalment l’utilitzo per evadir-me i minvar l’estrès.  És una tècnica relativament senzilla i ens permet reduir la freqüència i duració de les preocupacions.

El procediment és el següent:

1) Preneu consciència de la preocupació, és a dir, adonar-se que us heu començat a preocupar.

2) Deteniu el pensament. Per fer això cal “cridar” interiorment “Prou!”.

3) Distraieu-vos. És a dir, canviar de xip, poseu-vos a fer una activitat diferent que realment requereixi concentrar-se en un altre tema.

En un manual de com gestionar l’estrès de la guàrdia urbana de Barcelona recomana aquesta tècnica per disminuir l’estrés i la defineix així:

“Quan experimentis una situació estressant que t’ompli el cap de pensaments negatius repetitius, pensa en la paraula que utilitzes per parar una discussió i digues-la mentalment (Prou! Stop! etc.). Després, imagina una cortina blanca que envaeix la ment i substitueix els pensaments negatius per altres d’agradables que ja tinguis preparats (un passeig per la platja, un dinar al teu restaurant preferit…). També és efectiu fer una tasca mental que requereixi certa concentració, com recordar un poema o la lletra d’una cançó.”

A tall d’exemple explicaré com recentment estava preocupat degut a que havia de fer un viatge que requeria llevar-me molt dora i conduir moltes hores el dia següent. Era doncs molt important dormi bé la nit anterior. Paradoxalment aquella nit no podia deixar de pensar que tenia que dormir per estar descansat. És a dir, com més m’hi capficava menys podia conciliar la son. Llavors vaig decidir canviar el xip, vaig dir-me prou, em llevo, i vaig posar-me llegir un tema complexe, de programació, en anglès. Aleshores al cap de poc temps em va venir la son i per fi vaig poder dormir. Per aquests mena de casos hi ha una altra tècnica anomenada “intenció paradoxal” desenvolupada pel doctor Victor Frank, un supervivent dels camps nazis, i que va escriure un llibre anomenat “L’home a la recerca de sentit” que recomano a tothom.

En aquest cas, la tècnica de “intenció paradoxal” consisteix a aconsellar al pacient el contrari del que ell vol aconseguir, que és dormir, de manera que intenti despreocupar-se del fet de no dormir, i aconsegueixi relaxar-se.

Anuncis